Interviul motivațional

Dream big

Ce este și ce nu este interviul motivațional?

Interviul motivațional este o discuție cu scopul să-ți redea sau să-ți crească încrederea că prin forțele tale poți să faci ce ți-ai propus și să îți ofere mai mult control pentru a face acele schimbări pe care le dorești și pe care fie le amâni, fie le începi și le abandonezi pe parcurs, fie ai renunțat să ți le mai propui din diverse motive.

Interviul motivațional nu este un interogatoriu și nu este o predică motivațională, ci o discuție caldă, sinceră, pragmatică în care ești ascultat, înțeles și motivat realist, în care tu nu te mai pui la zid pentru ce n-ai făcut, dar în care îți pui dorințele cu picioarele pe pământ ca să faci primul pas spre ele, cu încrederea că poți și știi unde vrei să ajungi.

Discuția este cu tine, pentru tine și despre tine și obiectivul tău. În interviul motivațional, tu, împreună cu celălalt îți clarifici ce vrei să faci, ce te reține și ce te poate ajuta să faci schimbarea pe care o ai în minte. Întreaga discuție se învârte în jurul obiectivului tău pentru a cerne acele lucruri care te motivează să faci de cele care te împiedică.

Discuția îți mai arată ce anume din ce faci azi în viața ta nu se potrivește cu ce îți propui pentru mâine în viața ta. Între ce faci acum și ce vrei să faci mai încolo întotdeauna există plusuri și minusuri, lucruri pe care le câștigi și lucruri pe care le pierzi. În interviul motivațional, acestea devin clare și îți permit să te simți mai sigur de deciziile pe care le iei pe marginea oricărei teme, fie că este vorba de îmbunătățirea dietei alimentare, controlul ronțăitului, creșterea consumului de fructe și legume, scăderea consumului de grăsmi, creșterea mișcării fizice, slăbitul unor kilograme, schimbarea stilului tău de viață sau altceva.

Cum arată un interviu motivațional?

Întrebările care îți sunt puse și răspunsurile care îți sunt oferite sunt adresate într-un fel anume, în care nuanțele fac o diferență cu sens. De exemplu, în loc să fii întrebat strict ”Vrei să slăbești?” sau ”Cât de mult vrei să slăbești?” și să-ți răspunzi doar cu informații, în interviul motivațional vei fi întrebat ”Cât de pregătit te simți să schimbi ceva la modul în care obișnuiești să mânânci?” sau ”Cum îți este afectată viața de zi cu zi în prezent de greutatea ta actuală?”, întrebări care te încurajează sau motivează, care te ajută să îți găsești argumente de schimbare.

Mai jos, iată alte câteva întrebări pe care le poți întâlni într-un interviul motivațional, pe tema dietei:

  • Ce fel de schimbări ai făcut în trecut pentru a îmbunătăți cum mânânci? 
  • Ce anume te-a ajutat în trecut?
  • Unii oameni spun că vor să schimbe modul în care mănâncă, însă o parte din ei nu prea vrea să se schimbe. Este adevărat în cazul tău?
  • De la 1 la 10, cât de pregătit te simți să schimbi ceva în modul în care mânânci?
  • Cât de mult din tine nu vrea să se schimbe?
  • Cum obișnuia să fie viața ta înainte să iei în greutate?
  • Ce crezi că se va întâmpla dacă nu vei schimba aceste comportamente?
  • Ce planuri de viitor ai avea dacă ai deveni mai sănătos?
  • Ce ar fi diferit în viața ta dacă ai slăbi sau ai îmbrățișa un stil de viață mai sănătos?
  • Ce schimbare crezi că ai putea face săptămâna asta?

Tu cum te motivezi când ai probleme cu greutatea?

Surse:

Pentru programari, întrebări și orice detalii, suntem aici:

tratamentulobezitatii@gmail.com

0724.73.59.87 (Irina CHIOIBAȘU)/ 0724.35.77.76 (Cristina FEDOROVICI) 

Lasă un comentariu